Nafaka Ödeme Yükümlülüğüne Uymama Suçu Nedir? Cezası Nedir? Suçun Unsurları Nelerdir?

Eyl 10

İcra İflas Kanunu’nun 344. maddesinde, bir mahkeme kararıyla ödemeye mahkum olduğu nafakayı kararda belirtildiği şekilde ödemeyen nafaka yükümlüsünün eylemi suç sayılmıştır. İcra İflas Kanunu’nun 344. maddesi gereğince, alacaklının nafakaya ilişkin icra takibinin yapıldığı yerdeki İcra Mahkemesi’ne şikayet dilekçesi ile başvurması üzerine, borçlu 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Tazyik hapsinin anlamı şudur; hapsin uygulanmasına başlandıktan sonra karar gereği yerine getirilir, borç ödenirse, borçlu tahliye edilir.

İİK madde 344/2 gereğince, borçlunun nafakanın kaldırılması veya azaltılması talepli dava açmış olması durumunda, ileri sürdüğü sebepler İcra Mahkemesi’nce, cezanın tehiri (sonraya bırakılması) talebini kabul ettirecek nitelikte bulunursa, tazyik hapsinin uygulanması yargılama sonuna bırakılabilir.

Nafaka Ödeme yükümlülüğüne uymama suçunun unsurları şunlardır:

1-Nafaka ödenmesine ilişkin bir mahkeme kararının bulunması gerekir.

Nafaka ödenmesine ilişkin karar, yargılama sonucunda verilen nihai karar ya da yargılama sırasında verilen ara karar niteliğinde olabilir. Nafaka ödenmesine ilişkin mahkemenin verdiği gerek nihai kararı gerekse ara kararı gereği, nafaka ödeme yükümlülüğüne uymayan borçlunun, İİK’nın 344. maddesi uyarınca cezai sorumluluğu doğar.

2-Nafaka ödenmesine ilişkin mahkeme kararının icra takibine konulmuş olması gerekir.

Mahkeme kararı ile lehine nafaka ödenmesine karar verilen alacaklının, icra dairesine başvurarak, kararı icra yolu ile takibe koyması gerekir.

3-Nafaka borcunun ödenmesine ilişkin icra emri veya ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmiş olması gerekir.

Tebligat muhakkak nafaka borçlusuna yapılmalıdır. Borçlunun vekiline tebligat yapılması durumunda, borçlu ödeme yapmazsa cezaların şahsiliği ilkesi gereği, İİK’nın 344. maddesi hükümleri borçlu hakkında uygulanmaz. Dolayısıyla, icra emri veya ödeme emrinin nafaka borçlusuna tebliğ edilmemesi ya da tebligatın borçlunun vekiline yapılması halinde suç oluşmaz.

4- İcra emri veya ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren bir aydan fazla nafaka alacağının birikmiş olması gerekir.

Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, nafaka ödememeden dolayı borçlunun cezalandırılabilmesi için icra emri veya ödeme emrinin tebliği tarihi ile şikâyet tarihi arasında en az bir aylık nafaka borcunun birikmiş olması gerekmektedir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Nafaka Ödeme Yükümlülüğüne Uymama Suçu Nedir? Cezası Nedir? Suçun Unsurları Nelerdir?, 7.8 out of 10 based on 13 ratings

Incoming search terms:

  • nafaka hükümlerine uymamak
  • iik 344
  • İİK 344 madde
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir