İşe iade davası nedir ?

Eyl 08

MAHKEMENİN İŞE İADE KARARI İÇİN ARADIĞI KOŞULLAR NELERDİR?

İşe iade davasındaki uyuşmazlık, iş güvencesi kapsamındaki bir işçinin iş akdinin feshedildiği tarih itibari ile 4857 sayılı İş Yasası kapsamında irdelenmektedir. Mahkemece işçinin işe iadesi kararı verilmesi için aranan koşullar şöyledir;

a) İşyeri bakımından; 4857 sayılı İş Yasasının 18. maddesinde, işçinin çalışmış olduğu işyerinin 30 veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyeri olması koşulu düzenlenmiştir. Dolayısıyla, 30’un altında işçi çalıştıran bir işyerine karşı işe iade davası açılamamaktadır.

b) İşçi bakımından ise; yine Yasanın 18. maddesi, en az 6 aylık kıdemi olan işçinin bu yasa çerçevesinde işe iade davası açabileceğini bildirmiştir.

c) Süre bakımından; fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 aylık süre içinde davanın ikamesi gerekmektedir.

d) İşe iade talep eden işçinin, işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili veya yardımcısı durumunda olmaması gerekmektedir.

e) 4857 sayılı İş Yasasının 17. maddesi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde işe iade talep edilebileceğini bildirmiştir.

Yukarıda belirtmiş olduğum tüm koşullar mevcut ise, mahkeme, işçinin hizmet akdinin fesihinin işverence geçerli bir sebebe dayalı olarak yapılıp yapılmadığını değerlendirmektedir. İşe iade davasının kabulü için, öncelikle mahkemece, işçinin iş akdinin işveren tarafından geçersiz olarak fesh edildiğinin tespit edilmesi gerekir. Bu noktada, işçinin iş akdinin feshinin en son çare olması ilkesi, işveren tarafından işçinin iş akdinin feshinin keyfi olup olmadığı gibi olgular değerlendirilmektedir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
İşe iade davası nedir ?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir