İş Kazası Nedeniyle İşverene Karşı Ve İş Kazasından Sorumlu Üçüncü Kişilere Karşı Açılacak Tazminat Davalarında Zamanaşımı Süreleri

Eki 21

İş kazası nedeniyle zarara uğrayan sigortalı işçi tarafından işverene karşı açılacak tazminat davalarında zamanaşımı süresi yasalarımızda özel olarak düzenlenmemiştir. Fakat, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay Hukuk Daireleri’nce verilen kararlara göre, iş kazası nedeniyle sigortalı veya hak sahipleri tarafından açılacak olan tazminat davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu süre iş kazası tarihinden itibaren başlar.

Ancak Yargıtay kararları doğrultusunda, gelişen bir durum varsa, bu gelişme sona ermedikçe zamanaşımı işlemeye başlamaz. Yani, işçinin uğradığı bedensel zararın gelişim gösterdiği durumlarda, hastalığın seyrinin, gelişim sürecinin tamamlandığı tarih zamanaşımına esas alınması gerekir.

İş kazası sonucu ölen sigortalının desteğinden yoksun kalanlarla yakınları tarafından açılacak maddi ve manevi tazminat davaları 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Açılacak tazminat davalarında zamanaşımı ölüm tarihinden itibaren başlar.

İş kazasına yol açan haksız fiilden sorumlu işveren dışındaki üçüncü kişilere karşı açılacak tazminat davasının, zararın ve tazminatla sorumlu kişinin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıllık zamanaşımı süresi içinde açılması gerekir.   

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
İş Kazası Nedeniyle İşverene Karşı Ve İş Kazasından Sorumlu Üçüncü Kişilere Karşı Açılacak Tazminat Davalarında Zamanaşımı Süreleri, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir