Boşanma Davası Devam Ederken Mahkeme Tarafından Karar Verilen Tedbir Nafakası Nedir?

Eyl 09

Boşanma Davası Devam Ederken Mahkeme Tarafından Karar Verilen Tedbir Nafakası Nedir?

 

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 169. maddesi gereğince, boşanma ve ayrılık davası devam ederken hakim, re’sen (kendiliğinden), davanın devamı süresince, özellikle eşlerin geçimine, barınmasına, malların yönetimine ve müşterek çocukların bakım ve giderlerine ilişkin geçici önlemleri almak zorundadır.

Dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, herhangi bir işi ve geliri olmayan eş yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekir. Hakim, talep olmasa dahi, davanın açıldığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere, boşanma davasının kesinleştiği tarihe kadar gerekli tedbirleri kendiliğinden almakla görevlidir.

Hakim, boşanma davası devam ederken müşterek ve reşit olmayan (18 yaşını doldurmamış) çocuk yanında bulunan eşe, çocuk adına, diğer eşin, dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, uygun miktarda tedbir nafakası ödemesine karar verir. Hakim, çocukların durumunu kendiliğinden araştırmalı ve çocuk adına çocuk yanında bulunan lehine tedbir nafakasını takdir etmelidir.

Hakim, eşlerden hangisinin diğerine ne miktarda tedbir nafakası vermesi gerektiğine karar verecektir. Hakim, koşulların mevcut olması halinde koca yararına da tedbir nafakasına hükmedebilir. Taraflardan biri tedbir nafakası istemediğini açıkça beyan etmiş ise, bu durumda mahkemece tedbir nafakası istemediğini beyan eden eş lehine tedbir nafakasına hükmedilemez.

Hakim, acil bir durum olmadığı müddetçe, tedbir nafakasına karar vermeden önce tarafların sosyal ve ekonomik durumunu araştırmalı ve bu araştırma sonucu elde edilen verilere göre tedbir nafakasını ve miktarını kararlaştırır. Kadın ve müşterek çocuklar hakkında çok acil olarak barınma, yeme-içme gibi yaşamsal konularda tedbir alınması gerekiyorsa, bu durumda mahkeme mali durum araştırması yapmadan önce uygun bir nafakaya karar vermeli, sosyal ve ekonomik durum araştırıldığında karar verdiği tedbir nafakası miktarını artırabilmeli veya azaltabilmelidir.

Hakim, boşanma davası devam ederken ayrı yaşama konusunda haklılık aramaksızın ve tarafların kusur durumunu irdelemeden, diğer koşullar mevcut ise, dava tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmeder.

Boşanma davasının reddedilmesi ve red kararının kesinleşmesi durumunda, tedbir nafakası boşanma davasının kesinleştiği tarihte kendiliğinden sona erer. Boşanma davasının reddi kararından sonra ayrı yaşamakta ısrar eden eş lehine, ayrı yaşamakta haklı olduğunu kanıtlayamadığı sürece tedbir nafakasına hükmedilemez.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Boşanma Davası Devam Ederken Mahkeme Tarafından Karar Verilen Tedbir Nafakası Nedir?, 8.1 out of 10 based on 9 ratings

Incoming search terms:

  • tedbir nafakasi
  • tedbir nafakası nedir
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir