BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR? BİRDEN FAZLA (ZİNCİRLEME) YAPILAN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNİN HUKUKİ SONUÇLARI NELERDİR?

Oca 30

İş Yasası’nın 11. Maddesinde belirli süreli iş sözleşmesinin tanımı yapılmıştır. Buna göre; “belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif şartlara bağlı olarak işçi ile işveren arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesidir.”

İşin niteliği gereği ne zaman biteceği, sona ereceği belli olan işler, sona erme anının bilindiği veya öngörülebildiği işlerde yapılan sözleşmeler belirli süreli iş sözleşmeleridir. Örnek vermek gerekirse, bir fuar süresince işe alınan bir işçi, işin niteliğinin belirli bir süre sonra biteceğini bilmektedir. Bu işin ne zaman sona ereceği, taraflarca bilinen veya öngörülebilen bir iş olduğu için belirli süreli iş sözleşmesine konu edilebilecektir.

Taraf iradeleri ile tespit edilen ve belirli süreler için yapılan sözleşmeler de belirli süreli iş sözleşmeleridir. Örneğin, tarafların “iş sözleşmesi üç ay sürecektir” veya “01.04.2015 tarihine kadar sürecektir” gibi kararlaştırdıkları hizmet süreleri iş sözleşmesini belirli kılar.

Kural olarak, belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça birden fazla, üst üste (zincirleme) yapılamaz. Esaslı bir neden olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesinin birden fazla yapılması durumunda, iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşecektir. Böylece işçi bu sözleşmenin koşullarından ve bu arada feshe karşı korunmaya ilişkin yasa hükümlerinden faydalanabilecektir.

Belirli süreli iş sözleşmesinin tekrarlanmasına olanak tanıyan esaslı nedenlere örnek vermek gerekirse, doğum iznine ayrılan işçinin yerine yeni bir işçi alınarak, bir inşaat işinin tamamlanması için 1 yıllık süre için belirli süreli iş sözleşmesi ile işe alınan işçinin inşaatın bitmemesi nedeniyle iş sözleşmesinin uzatılması veya yeni bir sözleşme yapılması, doğum izni süresince yani toplam 16 haftalık belirli süreli iş sözleşmesinin kurulması, doğum iznine ayrılmış olan işçinin daha sonra 6 aylık ücretsiz izin alması nedeniyle yapılan iş sözleşmesinin uzatılması veya işçiye yeni bir sözleşme yapılması esaslı nedenlerdir. Burada verdiğimiz örneklerde, işçilerle yapılan sözleşmeler belirli süreli iş sözleşmesi niteliğindedir. Yeni bir sözleşme yapılması esaslı nedenlere dayandığı için birden fazla kez yapılması belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştürmez.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR? BİRDEN FAZLA (ZİNCİRLEME) YAPILAN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNİN HUKUKİ SONUÇLARI NELERDİR?, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir